Vurderer du å slutte i den vanlige fulltidsjobben din for å satse og starte for deg selv? Da har du helt garantert mange spørsmål.
Jeg er sikker på at du blant annet lurer på hvordan du skal få til det spranget, hvordan du skal klare den overgangen?
Det er naturlig å føle litt frykt rundt den prosessen. Fordi det er en prosess, ikke minst mentalt. Det kan føles overveldende, skummelt og kanskje også litt uoppnåelig.
Men det er mulig. Jeg lover.
Jeg har klart det. Og jeg gjorde meg mange erfaringer på veien, og så ganske tydelig hva som var viktig for at jeg fikk det til.
Det vil jeg dele med deg her, sånn at du kan både få motivasjon og inspirasjon til å fortsette jobbingen. Men også så du kan komme i gang med å konkretisere det. Å faktisk få drømmen din til å skje. Å starte for deg selv.
En liten rant først
En ting som er veldig viktig å huske, det er at dette er ikke noe som er gjort på to måneder. Det tar tid å bygge business, og å bygge noe solid og stabilt som du faktisk kan leve av og skalere.
Det betyr at du ikke skal gi opp om du ikke kan si opp jobben din etter et par måneder med jobbing. Det er ikke mislykket selv om det tar lengre tid.
Jeg føler for å understreke det, fordi det er altfor mange der ute som fremstiller det som at det er så enkelt og fort gjort. At du kan drive din egen business og tjene hundre tusener ved å knipse i fingrene.
Det skjer ikke, og det eneste som skjer ved at du tror eller hører det, er at du blir skuffet og føler at det bare er å gi opp når det ikke skjer.
Selv brukte jeg 18 måneder fra jeg startet businessen til jeg sa opp jobben. Og det er faktisk ganske raskt.
Det klarte jeg fordi jeg jobbet veldig strategisk og bevisst, og fulgte de tipsene jeg skal gi deg under her.
Så forbered deg på å heller bruke litt tid, gjøre det riktig og lage noe som faktisk er levedyktig, OK?
Les mer: Hvorfor kvalitet tar tid, og raske løsninger er et problem
Uansett. Her er 5 råd fra meg til deg, når du vurderer å si opp og starte for deg selv:
1. Ha en detaljert plan
Dette er et av de aller viktigste punktene. Du MÅ ha en plan.
Både fordi du må vite hvor du vil og hva målet er, men også fordi du må få oversikt over hva som skal til. Hva som trengs.
Planen din må inneholde ting som hvor mye du trenger å tjene for å klare deg. Ta hensyn til alle utgifter du har, og hvor mye du da trenger å få inn hver måned.
Deretter må du lage en plan for hvordan du skal klare å få inn de pengene du trenger. Tenk på hva du skal tilby for å tjene penger. Onlinekurs? Medlemsportal? Jobbe 1-1? Nettbutikk? Regn så ut hvor mye du trenger å selge hver måned for å nå inntektsmålet ditt.
Du må også få inn fremdriften din i planen. Når er målet at du skal si opp? Hvor mange måneder eller år har du på deg, og når må du ha ferdig ting i løpet av den tiden for å klare det?
Jo mer detaljert plan du har, jo bedre oversikt får du og jo enklere blir det å sørge for at du faktisk klarer det.
2. Jobb grundig med målgruppe
Før du sier opp jobben og satser alt, må du være sikker på at det er et marked for det du vil drive med og at målgruppen din vil ha det og trenger det.
Les mer: Hva er en målgruppe, og hvorfor er det så viktig?
Generelt er det et marked for det meste, men du må vite at det dine folk trenger og ønsker hjelp til akkurat det du vil tilby.
Helt ned på produktnivå. Ha spørreundersøkelser og jobb med målgruppen for det produktet du skal tjene penger på.
Et onlinekurs eller en medlemsportal kan vinkles på tusenvis av forskjellige måter, selv om det samme temaet. Du må vite at akkurat det du ser for deg fungerer.
Det må du jobbe med fordi du må vite at du kommer til å selge produkter når du lanserer det. At det er riktig vinkling for akkurat din målgruppe, sånn at de kjøper.
En medlemsportal om trening er ikke bare en medlemsportal om trening. Det kan være store forskjeller i målgruppen og innholdet. Trening for dem med skader. Trening for dem som vil ned i vekt. Trening for dem som vil få bedre teknikk. Trening for eldre. Trening med crossfit. Trening for fitnessutøvere. Og hundre andre ting.
Det hjelper ikke at du har planlagt at du må selge 15 kurs i måneden til 5997 kroner for å nå budsjettet ditt, hvis ingen kjøper fordi du har laget noe målgruppen ikke trenger.
3. Gjør nødvendige tilpasninger
Det kan være nødvendig å gjøre enkelte tilpasninger og justeringer for å klare å nå målet om å starte for deg selv.
Du kan for eksempel se om du kan senke kostnadene, slik at du ikke trenger å tjene like mye i starten.
Kanskje du kan flytte til et billigere sted? Eller selge bilen? Selge ting du har liggende og aldri bruker? Innføre shoppe-stop? Du kan også spare mye på å si opp «unødvendige» abonnement i en kort periode, for eksempel Sats eller Netflix, Adams Matkasse osv.
Det er ikke nødvendigvis stas, men det er verdt det om det er det som skal til for å klare målet ditt.
Les mer: Slik gikk det: Hvordan jeg skulle tjene penger på bloggen
4. Gjør harde prioriteringer
Er det én ting som er sikkert, så er det at å satse krever prioriteringer. Og at det ikke alltid vil være gøye valg du tar. Men det er viktige valg.
Du er helt nødt til å prioritere businessen om du skal klare å satse.
Det betyr at du må se mindre på TV og Netflix (men det har du jo allerede sagt opp, så det går jo bra!). Du må jobbe helger og ferier, kvelder og alle ledige stunder du har.
Når andre drar på byen, sitter du hjemme og jobber med e-postlisten din.
Det vil suge i perioder. Det vil være gøye ting du går glipp av. Men det er igjen verdt det, for at du skal leve drømmen din.
Dette var en stor del av grunnen til at jeg klarte det på 18 måneder. Jeg jobbet to fulltidsjobber i en lang periode. Da jeg hadde sommerferie fra den vanlige jobben, satt jeg inne i 14 dager og lagde et gratiskurs for å bygge e-postlisten.
Du kan ikke pushe grensene sånn i evig tid, du kan ikke ha hustle-livsstil resten av livet. Men i en periode må det til for å klare å gjøre overgangen.
Les mer: Hvor mye arbeid er det å drive sin egen business på fulltid? Så mange timer jobbet jeg i 2019
5. Gjøre fremfor å tenke
Dette er også et punkt som har vært veldig viktig for min fremgang. Jeg har blitt ekstremt flink til å kartlegge hovedpunktene, ta et valg og så sette i gang. Jeg overtenker aldri. Jeg analyserer, velger, og kjører på.
Det må du også gjøre. Du har ikke tid til å grave deg ned i detaljer. Du trenger ikke vite alt om alt.
Du må fokusere på det du trenger å vite akkurat nå, ikke det du må vite om et år fram i tid. Og så må du gjøre.
Mange av tingene du lurer på, kan du ikke vite før du gjør uansett. Du må gjøre for å lære.
Bonustips:
Ikke vent til alt er perfekt.
Ikke tenk at du gjør noe neste uke eller neste måned fordi da passer det bedre. Ikke tenk at du må jobbe i 2 måneder til med kurset så det blir perfekt. Eller at du bruker 1 måned på å lage en freebie fordi den må være perfekt. Eller at blogginnlegget blir liggende upublisert fordi det ikke er perfekt.
Det skjer nemlig ikke. Perfekt finnes ikke. Det finnes ikke noe perfekt tidspunkt, det vil alltid være noe som forstyrrer eller dukker opp. Det finnes ikke et perfekt kurs, fordi om 3 måneder kan du mer og ville gjort ting annerledes. Da får du aldri lansert.
Godt nok er akkurat det. Godt nok.
Uperfekt publisert er sabla mye mer hjelpsomt enn perfekt upublisert.
Okei?
Var det nyttige tips?
Legg igjen en kommentar